Soyut sanat, nesneleri realist bir halde temsil etmeyen bir sanat türüdür. Bunun yerine, temsili olmayan sahneler kurmak için şekiller, renkler ve çizgiler kullanır.
Soyut sanatın zamanı, sanatçıların dünyayı temsil etmenin yeni yollarını denemeye başladığı 20. yüzyılın başlarına kadar uzanıyor. Soyut sanatın ilk öncülerinden bazıları Wassily Kandinsky, Piet Mondrian ve Kazimir Malevich’tir.
Soyut sanat, başlangıcından bu yana tartışmalı bir sanat biçimi olmuştur. Birtakım eleştirmenler bunun {hiç de} sanat olmadığını savunurken, ötekiler bunun kuvvetli duygu ve fikirleri iletebilen geçerli bir anlatım biçimi bulunduğunu savunur.
Tartışmalara karşın, soyut sanat son yıllarda giderek daha popüler hale geldi. Bugün, hayattaki en popüler sanat biçimlerinden biridir.
Soyut sanatın birtakım özellikleri şunlardır:
- Nesneleri realist bir halde temsil etmiyor.
- Temsili olmayan sahneler kurmak için yöntemleri, renkleri ve çizgileri kullanır.
- Kuvvetli duygu ve fikirleri iletmek için kullanılabilir.
- Yüzyıllardır tartışılan, tartışmalı bir sanat formudur.
Soyut sanatın birtakım türleri şunlardır:
- Geometrik tecrit
- Renk alanı boyama
- Soyut dışavurumculuk
- Minimalizm
- Soyutlamacılık
İşte meşhur soyut sanatçılardan bazıları:
- Vasiliy Kandinskiy
- Piet Mondrian
- Kazimir Maleviç
- Pablo Picasso
- Jackson Pollock
Soyut sanat hakkındaki daha çok informasyon edinmek istiyorsanız, sizin için birçok kaynak mevcuttur. Sanat galerilerini ve müzeleri ziyaret edebilir, soyut sanat hakkındaki kitaplar ve makaleler okuyabilir ya da bu mevzuda dersler alabilirsiniz.
Ek olarak kendi soyut sanatınızı da yaratabilirsiniz. Bunu yapmanın birçok değişik yolu vardır, bundan dolayı sizin için işe yarayan bir metot bulana kadar kontrol edin.
Soyut sanat, keşfedilmesi zor ve ödüllendirici bir sanat biçimi olabilir. Kendinizi yaratıcı bir halde anlatım etmenin ve dünyayı yeni şekillerde görmenin bir yoludur.
Antet | Yanıt |
---|---|
Soyut Sanat | Nesneleri realist bir halde temsil etmeyen sanat |
Sanat Yorumu | Bir sanat eserinin anlamını algılama ve izahat periyodu |
Tabiat | Bitkiler, hayvanlar ve manzaralar dahil organik dünya |
Görüş açısı | Bir şeyi görmenin ya da anlamanın bir yolu |
Görsel Sanatlar | Fotoğraf, heykel ve resim şeklinde görülebilen sanat |
II. Soyut Sanat
Soyut sanatın zamanı uzun ve karmaşıktır, sadece kabaca üç ana döneme ayrılabilir: İlk seneler, 19. çağ sonundan 20. çağ başına; Orta seneler, 1920’lerden 1940’lara; Son seneler, 1950’lerden günümüze.
Soyut sanatın ilk yılları, dünyayı temsil etmenin yeni yollarını aramayla işaretlendi. Wassily Kandinsky, Piet Mondrian ve Kazimir Malevich şeklinde sanatçılar, çoğu zaman doğadan esin alan sadece onu realist bir halde tasvir etmeye çalışmayan eserler yaratarak değişik formlar ve teknikler denediler.
Soyut sanatın orta yılları, soyutlamaya yönelik daha yapılandırılmış ve dizgesel yaklaşımların gelişimine şahit oldu. Jackson Pollock, Mark Rothko ve Barnett Newman şeklinde sanatçılar, çoğu zaman geometrik şekillere ve desenlere dayanan, sadece hem de bir duygu ve hareket duygusunu da anlatım eden eserler yarattılar.
Soyut sanatın son yıllarında yeni formlar ve teknikler devamlı olarak ortaya çıkarıldı. Gerhard Richter, Agnes Martin ve Cy Twombly şeklinde sanatçılar çoğu zaman soyut olan sadece gerçekçilik, temsil ve kolaj unsurlarını da içeren eserler yarattılar.
Soyut sanatın zamanı varlıklı ve çeşitlidir ve bugün de gelişmeye devam etmektedir. Yeni sanatçılar değişik formlar ve tekniklerle denemeler oluşturmaya devam ettikçe, soyut sanat olarak biri olan şeyin sınırları devamlı olarak zorlanmaktadır.
III. Soyut Sanatın Özellikleri
Soyut sanat, bilinebilir nesnelerin ya da figürlerin temsilinin eksikliğiyle karakterize edilir. Bunun yerine, soyut sanat, muayyen bir mevzuya bağlı olmayan görsel bir edinim yaratmak için şekillerin, renklerin ve çizgilerin kullanımına odaklanır.
Soyut sanat iki ana kategoriye ayrılabilir: geometrik tecrit ve geometrik olmayan tecrit. Geometrik tecrit, kompozisyonlarını kurmak için geometrik şekiller ve formlar kullanırken, geometrik olmayan tecrit daha doğal ve anlatım edici formlar kullanır.
Soyut sanat, 20. yüzyılın başlarından beri sanat dünyasının mühim bir parçası olmuştur ve fazlaca muhtelif kültürlerden ve geçmişlerden gelen sanatçılar tarafınca kullanılmıştır. En meşhur soyut sanatçılar içinde Wassily Kandinsky, Piet Mondrian ve Jackson Pollock yer almıştır.
IV. Soyut Sanatın Türleri
Soyut sanatın birçok değişik türü vardır ve her birinin kendine has özellikleri vardır. En yaygın soyut sanat türlerinden bazıları şunlardır:
- Geometrik tecrit
- Ekspresyonist tecrit
- Renk alanı soyutlaması
- Sert kenarlı tecrit
- Lirik tecrit
- Soyut dışavurumculuk
- Minimalizm
- Kavramsal sanat
Bu soyut sanat türlerinin her biri kendine has bir takım özelliğe haizdir ve sanatçılar eserlerini yaratmak için çoğunlukla değişik teknikler kullanırlar. Örnek olarak, geometrik tecrit geometrik şekiller ve formların kullanımıyla karakterize edilirken, dışavurumcu tecrit anlatım edici fırça darbeleri ve renklerin kullanımıyla karakterize edilir.
Soyut sanat, müzeler, galeriler ve hususi koleksiyonlar dahil olmak suretiyle muhtelif ortamlarda bulunabilir. Ek olarak, herhangi bir odaya görsel alaka katabileceği için ev dekorasyonu için de popüler bir seçimdir.
V. Meşhur Soyut Sanatçılar
İşte en meşhur soyut sanatçılardan bazılarının sıralaması:
* Vasiliy Kandinskiy
* Piet Mondrian
* Kazimir Maleviç
* Jackson Pollock
* Mark Rothko
* Barnett Newman
* Helen Frankenthaler
* Robert Motherwell
* Agnes Martin
* Cy Twombly
* Frank Stella
* Ellsworth Kelly
* Sol LeWitt
* Agnès Denès
*Olafur Eliasson
*Yayoi Kusama
* Anish Kapoor
* Damien Hirst
Bu sanatçılar, soyut sanat alanına mühim katkılarda bulunan birçok sanatçıdan yalnız birkaçıdır. Eserleri dünyanın dört bir tarafındaki müzelerde ve galerilerde sergilendi ve gelecek nesil sanatçılara esin kaynağı oldu.
VI. Soyut Sanat Iyi mi Takdir Edilir
Soyut sanatı takdir etmek zor olabilir, sadece onu anlamanıza ve keyfini çıkarmanıza destek olacak birkaç şey var.
Evvela, soyut sanata önyargısız bakmayı kontrol edin. Ne temsil etmesi icap ettiğini ya da ne algılama geldiğini anlamaya çabalamayın. Yalnız renklerin, şekillerin ve çizgilerin üzerinizden akıp geçişine izin verin ve ne hissettiğinizi görün.
İkinci olarak, soyut sanatın yaratıldığı bağlamı düşünün. Sanatçı neyi anlatım etmeye çalışıyordu? O dönemin kültürel ve zamanı bağlamı neydi?
En son, sual sormaktan korkmayın. Soyut bir sanat eseri hakkındaki bir şey anlamadıysanız, bu mevzuda daha çok informasyon sahibi olan birine mesele. Soyut sanat hakkındaki ne kadar fazlaca şey öğrenirseniz, onu o denli fazlaca takdir edebilirsiniz.
VII. Soyut Sanat Iyi mi Takdir Edilir
Soyut sanat, bilhassa alışkın değilseniz, takdir edilmesi zor olabilir. Sadece, soyut sanatı anlamanıza ve takdir etmenize destek olacak birkaç şey yapabilirsiniz.
Evvela sanatçının amacını anlamaya çalışın. Sanatçı eseriyle neyi anlatım etmeye çalışıyordu? Hangi duyguları ya da fikirleri aktarmaya çalışıyordu? Sanatçının amacını anladığınızda, eseri daha derin bir düzeyde takdir etmeye başlayabilirsiniz.
İkinci olarak, eserdeki sanat öğelerini arayın. Hangi renkler kullanılıyor? Hangi şekiller ve çizgiler kullanılıyor? Sanat öğeleri hareket ya da balans duygusu yaratmak için iyi mi kullanılıyor? Sanat öğelerine dikkat ederek, eseri daha teknik bir düzeyde takdir etmeye başlayabilirsiniz.
En son, soyut sanat deneyimine aleni olmanıza izin verin. Bunu kestirmek için kendinizi zorlamayın. Yalnız eserin üzerinizden akmasına izin verin ve hangi duyguları ya da fikirleri uyandırdığını görün. Kendinizi soyut sanata ne kadar fazlaca maruz bırakırsanız, onu o denli fazlaca takdir etmeye başlayacaksınız.
Soyut Sanata Iyi mi Bakılır
Soyut sanat, nesneleri ya da figürleri realist bir halde temsil etmeyen bir görsel sanat türüdür. Bunun yerine, soyut sanat, bir duygu ya da anlatım duygusu yaratmak için şekiller, renkler ve çizgiler kullanır. Soyut sanat reel nesneleri tasvir etmediği için, ona iyi mi bakacağınızı bilmek zor olabilir. Sadece, soyut sanatınızın en iyi halde görünmesini sağlamak için atabileceğiniz birkaç sıradan adım vardır.
Evvela, soyut sanatınızı toz ve kirden korumak önemlidir. Bunu, yumuşak ve kuru bir bezle tertipli olarak tozunu alarak yapabilirsiniz. Soyut sanatınız bir duvara asılıysa, yüzeydeki tozu temizlemek için bir tüy toplayıcı da kullanabilirsiniz.
İkinci olarak, soyut sanat eserinizi direkt güneş ışığına maruz bırakmaktan kaçınmalısınız. Güneş ışığı sanat eserinizin renklerini soldurabilir, bundan dolayı onu uzun zaman direkt güneş ışığına maruz kalmayacağı bir yerde tutmak en iyisidir.
Üçüncüsü, soyut sanatınızı temizlemek için sert kimyasallar kullanmaktan kaçınmalısınız. Sert kimyasallar sanatınızın yüzeyine zarar verebilir, bundan dolayı temizlemek için hafifçe bir sabun ve su solüsyonu kullanmak en iyisidir.
En son, soyut sanatınızı sergilenmediği zamanlarda güvenilir bir yerde saklamalısınız. Bu, onu hasardan ve erozyon ve yıpranmadan korumaya destek olacaktır.
Bu sıradan adımları izleyerek soyut sanat eserinizin uzun seneler süresince en iyi görünümünü korumasına destek olabilirsiniz.
IX. Evde Soyut Sanat
Soyut sanat, herhangi bir eve güzel ve benzeri olmayan bir katkı olabilir. Bir mekana alaka ve benlik katabilir ve ek olarak sakinlik ve durallık hissi yaratabilir. Eviniz için soyut sanat seçerken aklınızda bulundurmanız ihtiyaç duyulan birkaç şey vardır.
Evvela eserin boyutunu ve ölçeğini göz önünde bulundurun. Sanat eserinin, içerisinde bulunacağı alanın boyutuyla orantılı olduğu için güvenilir olmak istersiniz. Ufak bir alanınız var ise, daha minik bir sanat eseri kura çekmek isteyebilirsiniz. Geniş bir alanınız var ise, daha büyük bir sanat eseri kura çekmek isteyebilirsiniz.
İkinci olarak, parçanın renklerini ve şekillerini göz önünde bulundurun. Sanat eserinin odadaki öteki renkleri ve yöntemleri tamamladığından güvenilir olmak istersiniz. Evinizde fazlaca sayıda parlak renk var ise, daha nefes bir sanat eseri kura çekmek isteyebilirsiniz. Evinizde fazlaca sayıda yansız renk var ise, daha renkli bir sanat eseri kura çekmek isteyebilirsiniz.
Üçüncüsü, eserin konusunu düşünün. Bakmaktan keyif alacağınız bir sanat eseri kura çekmek istersiniz. Soyut sanatın hayranı değilseniz, daha figüratif ya da realist bir mevzuya haiz bir sanat eseri kura çekmek isteyebilirsiniz.
Bu faktörleri göz önünde bulundurduğunuzda, eviniz için soyut sanat alışverişine başlayabilirsiniz. Soyut sanat satın alabileceğiniz birçok değişik yer vardır; sanat galerileri, çevrimiçi sanat mağazaları ve hatta bit pazarları. Ek olarak mahalli sanatçıların soyut sanat eserlerini sanat fuarlarında ve sergilerde bulabilirsiniz.
Soyut sanat satın alırken, otantik ve yüksek kaliteli bir sanat eseri aldığınızdan güvenilir olmak önemlidir. Bunu, sanatçı ve sanat eseri hakkındaki inceleme yaparak yapabilirsiniz. Ek olarak, bayi ya da satıcıdan sanat eseri hakkındaki daha çok informasyon isteyebilirsiniz.
Soyut sanat, herhangi bir eve güzel ve ödüllendirici bir katkı olabilir. Bu ipuçlarını takip ederek, alanınız için muhteşem sanat eserini seçebilirsiniz.
Soyut sanat ve tabiat ananın yorumlanması hakkındaki üç sual ve üç yanıt:
Sual 1: Soyut sanatçılar doğayı iyi mi yorumlar?
Yanıt 1: Soyut sanatçılar doğayı muhtelif şekillerde yorumlarlar. Birtakım sanatçılar organik bir nesnenin ya da sahnenin özünü yakalamaya odaklanırken, ötekiler gizem ya da merak duygusu yaratmak için soyut formlar kullanabilir.
Sual 2: Sanatçılar eserlerinde doğayı hangi değişik biçimlerde temsil ettiler?
Yanıt 2: Sanatçılar doğayı resimler, heykeller ve enstalasyonlar dahil olmak suretiyle muhtelif şekillerde temsil etmişlerdir. Birtakım sanatçılar organik nesnelerin realist temsillerini yaratırken, ötekiler tabiat ananın daha subjektif bir yorumunu yaratmak için soyut formlar kullanmışlardır.
Sual 3: Soyut sanatın zamanı nelerdir?
Yanıt 3: Soyut sanatın zamanı uzun ve karmaşıktır. İlk soyut resimler 20. yüzyılın başlarında yaratıldı ve hareket hızla popülerlik kazanmıştır. Soyut sanat, fazlaca muhtelif duygu ve fikirleri anlatım etmek için kullanıldı ve bugün de popüler bir anlatım biçimi olmaya devam ediyor.
0 Yorum